Sunnuntaisaaren lumo

Meripäiväkirja s/y Rebecca

31.7.2019 Vänö-Högsåra

Sama bumpy ride jatkui myös seuraavana päivänä. Mutta koska Högsåra oli lähellä ja ystävien venekunta myös sinne suuntasi, päätimme röykkyyttää vastatuuleen, joka edelleen puski päin koillisesta.

Mutta niinhän se on, että merellä ja ylipäätään luonnossa mennään sen ehdoilla. Tällä kertaa useina päivinä tuulta ei joko ole ollut tai sitten se on puhaltanut suoraan vastaisena.

Mietimme hieman etukäteen, miten laivakoira reagoi kuoppaisempaan keliin. Mutta hyvin se on sopeutunut, menee vain sitloorassa makaamaan sille puolelle, joka on alempana. Ja välillä tulee kainaloon hellittäväksi. Kapteenille sanoin, että tässä sitä nyt ollaan: aikanaan istuin sitloorassa lapsi sylissä, nyt koira kainalossa.

Ensin istuin sitloorassa lapsi sylissä, nyt laivakoira kainalossa.

Muita taitoja: tassut laivakoira Vikström on oppinut nostamaan olkapäälle silloin, kun se haluaa alas kajuuttaan, ylös sitlooraan tai veneestä laiturille tai toisinpäin. Ja miehistöhän toimii koirulihissinä. Sitten se istuu hipihiljaa sylissä, kunnes saa tassunsa tukevalle alustalle.

Suhdetoimintaa laivakoira hoitaa ansiokkaasti satamissa.

Venekuntamme suhdetoimintaa laivakoira hoitaa mallikkaasti. Laiturissa ollessaan se ottaa hyvin mielellään vastaan ihasteluja ja myös kalastelee niitä heiluttamalla ystävällisesti häntää. Ystäväperheen se on oppinut tunnistamaan, kun sen ihmiset kulkevat ohi laiturissa. Tietäähän se saavansa rapsutuksia.

Jos jossain, niin Högsårassa on heti ajatuksissa ruoka. Onhan saarella toiminut kuuluisa Farmor’s Café jo vuodesta 1994. Se tarjoaa loistavaa ruokaa ja myös silmänruokaa: punainen mummonmökki on sisustettu perinteitä kunnioittaen.

Me valitsimme kapteenin kanssa porkkanakeiton ja salaattipöydän, Musa pihan isossa pizzauunissa rapeaksi paistuneen salami-parmesaanipizzan. Keitto oli todella taidokkaasti maustettu, samoin salaattipöydän antimet. Niitä koristivat pisteenä iin päällä kukkaset. Kaikesta maistoi laadukkaat raaka-aineet.

Pohdin ääneen kapteenille, että Farmor’s Cafen valtti on myös ystävällinen ja nopea palvelu. Pizza singahti pöytään sukkelasti.

Kävellessämme takaisin kyläsatamaan Lillbackaan fiilistelin Högsåran tunnelmaa. Se on sunnuntaisaari, sellainen jossa aurinko tuntuu aina paistavan, pihat ovat nättejä ja kaikki huokuu hyggeä. Jos kykenisin heittäytymään vapaaherrattaren elämää viettämään, siemailisin varmaan siellä omenapuiden alla iltapäiväteetä puutarhanhoidon lomassa.

Ja sellainenkin tuli mieleen, että tämä saari on suomalaiseksi hyvin ruotsalainen. Iloinen, hyväntuulinen ja kepeä.

Illalla kävimme vielä kakkukeikalla poikien kanssa. Onhan Farmor’s Café niittänyt niillä erityistä mainetta. Kakuissa on mistä valita, ja kakkupalan saa jokainen itse leikata sen mukaan, mikä sopivalta tuntuu. Seurue valitsi yksimielisesti appelsiinikastikeella silatun suklaakakun. Täydellinen täysi-ikäisten makupari sille oli roseviini.

Jokainen saa itse leikata haluamansa kokoisen kakkupalan.

Kakusta ei sattuneista syistä kuvia ole. Palat hävisivät kaikilta lautasilta niin salamana.

Kylälaiturin sydän on Rumpan Bar (älkää kysykö mistä nimi tulee). Myös se on hyväntuulinen ja kauniisti pidetty illanviettopaikka. Jos sinne saisi vielä pieniä ruoka-annoksia veneilijöiden huikopalaksi, paketti olisi täydellinen.

Usein kesäiltoina kävijöitä hemmotellaan elävällä musiikilla. Niin tälläkin kertaa, ja jäimme istumaan iltaa molempien venekuntien voimin niin kauan kuin musiikkia riitti.

Lopuksi vinkki. Vierassatamassa on kaksi saunaa, toinen laiturin yhteydessä ja toinen kuivan maan sauna kävelymatkan päässä. Kannattaa ehdottomasti yrittää saada sataman sauna.

Se sijoittui Österskärin venevajasaunan jälkeen heti kakkoseksi reissun saunarankingissamme. Puukiukaan pehmeät löylyt ja Högsåran matalan hiekkarannan lämmin merivesi huuhtoivat parin päivän pölyt raikkaasti matkoihinsa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s