Soma Maarianhamina

Meripäiväkirja

Päivät 12-13, 24.-24.7.2018, Degerby-Maarianhamina

Purjehdimme leudossa etelätuulessa Ahvenanmaan pääkaupunkiin. Matka taittui melkoisen hitaasti, 3-4 solmun vauhtia, mutta mihinkä sitä lomalla kiire.

Näkyvissä isompia ja pienempiä aluksia.

Länsisatamassa oli runsaasti tilaa. Ja lämpöä! Mittari hohkasi kaksi päivää 28 asteen lukemissa. Illoiksi se vähäkin tuuli tyyntyi, joten illat ja yöt olivat trooppisen kuumia ja kosteita.

Silti piti päästä saunaan. Tilavat saunat olikin niin naisten kuin miesten puolella vastikään uusittu ja vilkkaan vierasvenesataman kylpytiloissa oli riittävästi suihkuja. Muutenkin vierassatama oli kaikin puolin siisti ja toimiva: pesutuvassa sujui niin pyykkien kuin astioiden pesu, satamakonttorissa asiointi hoitui jouhevasti.

En tiedä, onko s/y Rebecca entisissä elämissään ollut Maarianhaminassa, mutta meidän kipparoimana ensimmäistä kertaa. Itse en ole ollut sitten lapsuuden visiitillä Ahvenanmaan pääkaupungissa, saati mennyt sinne purjehtimalla.

Maarianhamina on söpö kesäkarkki kuin mikä. Ensimmäisenä satamassa silmiin osui Lars Sonckin piirtämä hauska ÅSS:n paviljonki, joka aikoinaan tunnettiin nimellä Kotkanpesä.

Satamassa sijaitseva Merenkulkumuseo on ehdottomasti käymisen väärtti, oikea runsaudensarvi. Se kertoo niin ihmisten kuin koko yhteiskunnan tasolla, kuinka aina ja kaikkialla läsnä oleva meri on muovannut saarelaisten elämää.

Samalla sisäänpääsylipulla pääsee myös rahtilaiva Pommernille. Se oli nyt valitettavasti remontissa ja siirretty Länsisatamassa taka-alalle paikaltaan sataman sisääntulosta.

Aikansa mahtilaivalle järjestettiin kuitenkin kolme opastettua kierrosta päivittäin, joten loikkasimme sellaiselle mukaan. Parhaillaan Pommernille rakennetaan uutta kuivatelakkaa tutulle paikalleen sataman sisääntuloon. Sinne aluksen olisi tarkoitus siirtyä täysin kunnostettuna ensi kesäksi eli venekaudelle 2019.

Pommernin järeitä köysiä. Ollut varmaan aika raskasta puuhaa noiden kanssa veivata.

Otimme kapteenin kanssa fillarit vuokralle sillä aikaa, kun miehistön nuorin suuntasi fudismatsiin kavereiden kanssa. Pyöräiltiin Itäsatamaan, joka vaikutti vilkkaammalta rairailta kuin läntinen vastineensa.

Itäsataman vieressä on kiva Merikortteli, jossa voi tutustua vaikkapa veneenveistoon ja hiplata käsityöläisten tuotteita. Itse juutuin jälkimmäiseen ihanassa Salt-käsityöputiikissa. Erityisesti tykästyin Ilse Bergin värikkäisiin mattoihin, joita voi teettää haluamansa värisinä ja kokoisina. Se onnistuu kätevästi verkossa, joten laitoinpa mieleen vastaisen varalle…

Piipahdettiin fillariretkellä tietenkin myös kävelykadulla, joka on kyllä niin soma kesäkeidas putiikkeineen ja kahviloineen. Vaikkei matkaan edes tarttuisi mitään, kivijalkakaupat tarjoavat silmäniloa, joka houkuttelee haahuilemaan Torggatanilla kiireettä.

Erityisen kiva osoite oli Torggatan 15, jossa sijaitsivat alakerrassa Viktor ja yläkerrassa Edith’s. Designia, kodin tekstiilejä, vaatteita ja alakerrassa vielä pieni kahvilanurkkaus. Suosittelen!

Minua tietysti ilahduttivat myös kävelykadun kadulle tulevat kukkakaupat.

Paluumatkalla päädyttiin pelaamaan fudista porukalla Mariehamn IFK:n harjoituskentällä. Seuralla on varsin komea kotistadion muuten.

Illalla piipahdettiin vielä ÅSS:n paviljongilla syömässä. Edellisenä iltana se oli täysi kuin turusenpyssy, mutta nyt sisältä löytyi tilaa. Oli pakko ottaa taas ahvenet. Annoksessa oli yhdistetty taitavasti ja luovasti makuja, enkä ennen ole esimerkiksi granaattiomenan siemeniä ahvenen kanssa syönyt.

Mutta kumman ahvenet voittivat, oliko ykkösenä hehkuttamani Glada Laxen vai tämä? Molemmat annokset olivat huippuja ja erilaisia keskenään. Mutta kyllä Bärön helmi vei niukasti voiton. Siellä kastikkeen nautin lautaselta ihan viimeistä siemausta myöten.

Puolenyön lähestyessä taltioin vielä sataman jättiläisiä iltavalaistuksessaan piipahtamassa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s