Uki, uusi kiva tuttavuus

Meripäiväkirja

Päivä 8, 21.7.2018, Parattula-Uusikaupunki

Ollaan monena kesänä Saaristomerellä matkatessa puhuttu, että Uuteenkaupunkiin olisi joskus kiva päästä. Onhan siellä vuoden vierassatamaksi moneen kertaan valittu Pakkahuone. Ja muutenkin on aina mukavaa uusiin satamiin tutustua.

No nyt päästiin Ukiin. Tai Ugiin. Pahoittelut uusikaupunkilaiset, jos menee pieleen, mutta molempia kirjoitusasuja löysin ja käytän nyt sitten Ukia. Saa mieluusti antaa palautetta, jos joskus täällä blogissa piipahdatte.

Matka Ukiin oli tylsää moottorimarssia. Etenimme sadealueen hännillä, eikä tuulta taas ollut lainkaan, edes silloin kun kapean rännin jälkeen putkahdimme vähän avoimemmalle selälle. Vuorokauden kestänyt sade vaihtui taas aurinkoon ja trooppiseen kosteuteen. Ilman kosteusprosentti pilvissä siis.

Moottorimarssilla oli aikaa lukea. Tämän Hararin huippukiehtovan kirjan olen jo kerran lukenut, mutta Sapiens on niin mainio, että se on hyvää seuraa veneelle myös pokkarina.

Sisääntulo Ukiin ei ole hemaiseva, mutta sitä ei kannata kavahtaa. Tänä vuonna merimetsojen kuoliaaksi kakkima saari oli ujuttautunut maisemaan lannoitetehtaan kaveriksi.

Merimetsojen väliaikaisesti kuoliaaksi kakkima saari ja lannoitetehdas eivät ole niin houkuttelevan näköisiä Ukiin tultaessa, mutta kannattaa uskaltautua peremmälle.

Perillä oli soma satama aivan kaupungin ytimessä. Palvelu satamakonttorissa oli oikein ystävällistä, ja mikä parasta, se satamakonttori tuoksui tuoreilta munkeista ja korvapuusteilta. Turhaan ei ole niitä kehuttu: molemmat maistettiin ja oi että, kun olivat suussasulavia!

Kaupunki oli kovin hiljainen, kun käveleskelimme pienellä alueella olevan ruutukavan läpi. Somia puutaloja oli runsaasti, paikoitellen ne muodostivat yhtenäisiä kortteleita, mutta yhtä usein ne vuorottelivat 70-luvun elementtilaatikoiden kanssa. Kauniita puutaloja ja pihapiirejä putkahti silti vastaan runsaasti.

Löysin kiintoisan näköisen vanhan ja uuden tavaran kaupan aivan vierassataman vierestä, mutta se ei valitettavasti ollut auki. Pikku Putikin nimi kannattanee painaa mieleen, jos olette visiitillä Ukissa.

Katuja tallatessa vastaan tuli myös kivoja pikku yksityiskohtia taloissa – ja taivaissakin. Kannatti siis nostaa katse ja antaa pään pyöriä.

Hikisen päivän jälkeen oli taas ylellisyyttä päästä saunaan, vaikkei uintimahdollisuutta tällä kertaa ollutkaan. Naisten sauna sijaitsi satamakonttorin vieressä, ja vaikka kulku sinne ei vaikuttanut kovin kutsuvalta, sauna ja pesutilat olivat todella siistit, uudet ja hyvällä maulla ja materiaaleilla tehdyt. Pisteet taas Pakkahuone!

Ai niin, miesten saunat satamarakennuksessa olivat kuulemma aikas pieniä koppeja, joten me naiset vedettiin sitten se pidempi tikku. Näin ainakin meidän kahden venekunnan saunaraati arvioi.

Samassa rakennuksessa naisten saunan kanssa sijaitsivat myös leipomo ja kalapuoti. Harmi, etteivät ne olleet edes kuumimpana veneilysesonkina auki viikonloppuna. Myöskään vastarannalla kivenheiton päässä olevia, Hangon makasiineja muistuttavien punamultaisten rantavajojen ravintoloita emme tällä kertaa testanneet. Ne näyttivät kyllä varsinkin iltavalaistuksessaan oikein viihtyisiltä.

Pakkahuoneella oli tarjota vielä maittavia eväitä matkaan, kun lähdimme myöhään iltapäivällä liikkeelle: salaatteja, wrapeja ja smoothieita niiden munkkien ja korvapuustien lisäksi. Nämä kelpasi pakata kylmälaukkuun:

Pakkahuoneelta matkaan napatut eväät olivat tosi maukkaat.

Ai niin. Tätä ruokapapatusta täällä postauksissa piisaa. Olen monta kertaa näillä merimatkoilla tuuminut, että reissut ovat ihan kuin Viisikossa konsanaan. Hyvä ruoka kun on niin oleellinen osa meidän vesillä oloa. Että mitäs seuraavaksi syötäisiin?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s