Näkemiin, amaryllis

Otsikkoon kirjoitin toiveikkaasti: näkemiin. Päätin näet ensimmäistä kertaa yrittää saada tämän komean kaverin kukkimaan seuraavana jouluna. Jälleennnäkemisen hennossa toivossa siis (puutarhakoulussa  käsiteltiin kaikkein niukimmin viherkasveja, joten tunnen olevani vähän heikoilla jäillä).

Amaryllis, tai siis Hippeastrum-sukuun kuuluva jaloritarinkukka oikealta nimeltään, kukki meillä kahteen keraan. Toiselle kierrokselle se lähti, kun katkaisin ensimmäisen kukkavanan. Toinen oli jo tomerana odottamassa. Se pukkasi tammikuussa ilmoille vielä kolme kukkaa. Vasta eilen katkaisin sitten toisenkin kukkavanan.

Amarylliksen hoidossa olen aina noudattanut Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtajan Jyrki Jalkasen ohjeita: älä kastele ollenkaan. Jalkanen kuvaili HS:n haastattelussa amaryllistä tosi osuvasti ”äijäkukaksi”.

Älä siis ala paapoa liikaa. Vähemmän on joskus enemmän. Tai ei mitään on enemmän. Ainakin pitäisi varoa ylikastelemasta tätä upeaa ilmestystä, jotta se ei vain venyttäisi vartta pitkäksi hujopiksi.

011b27bdfe5407cb970855e95dc300e08a052ea300

No, kuinkas sitten tästä eteenpäin? Nyt kukkasipulin pitäisi antaa kerätä rauhassa voimia. Niinpä yritän edetä seuraavilla askelmerkeillä:

  • Jätän sen sisälle viherkasviksi. Annan mullan kuivahtaa reilusti kasteluiden välissä. Aloitan  lannoituksen helmikuussa ruukkukasvi- tai sipulikukkaravinteella.
  • Lehdet keräävät voimia sipuliin seuraavan vuoden kukintaa varten. Hallanvaaran mentyä koetan muistaa kuskata sen ulos takapihalle, vähän varjoisaan paikkaan.
  • Elokuussa vähennän kastelua ja lopetan lannoituksen. Sitten lopetan myös kastelun.
  • Katkaisen varret pari senttiä sipulin yläpuolelta ja vien sipulin ruukkuineen viileään (10-15 astetta) autotalliin tai ulkovarastoon pariksi kuukaudeksi.
  • Kun sipuli on levännyt ilman vettä ja ravinteita, siitä pitäisi pukata uutta kasvua. Otan sipulin ruukusta, pesen juuret vedellä, leikkaan niitä tarvittaessa ja istutan sipulin ruukkuun uuteen multaan.
  • Vien 2-3 viikoksi pimeään – ja toivottavasti saan kasvin jouluna kukkimaan!
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s