Jouluruusu tuo joulun

Yksi joulukukka on minulla ylitse muiden. Jouluruusu. Se tuo meillä joulun kotiin. Siksipä taas viime viikolla matkaan lähti lempikukkakaupastani tämä Helleborus nigel, vaaleajouluruusu.

Se on soma ilmestys talven keskellä. Kukat ovat herkät, mutta lehdet toista maata. Tummanvihreät lehdet ovat jämäkkää tekoa.

Olohuoneessa kököttävä jouluruusu on täynnä nuppuja, joten toivon, että siitä riittää iloa pyhiin saakka. Se on osoittautunut aika janoisiksi kaveriksi: onneksi siitä näkee hajamielisempikin,  milloin tarvitaan vettä. Silloin kukat ja kukkavarret lököttävät alaspäin kuin se kuuluisa lehmänhäntä.

image

Keväällä aion istuttaa tämän kaverin ulos. Parhaiten se viihtyy pensaiden katveessa puolivarjossa.

Suotuisassa kasvupaikassa pihalla siitä voi kasvaa komea ilmestys. Näin oli käynyt eräällä pihalla, jota olin siistimässä kesällä työharjoittelussa. Emme olleet tunnistaa kollegan kanssa koko kasvia. Siitä oli tullut pensasaidan suojissa niin komea ja rehevä, ettei heti tajunnut tuijottavasta jouluruusua. Levinnytkin se oli isolle alueelle pensasaidan alle.

Tänä vuonna meille luultavasti kulkeutuu muitakin joulukukkia, sillä olemme päättäneet viettää joulun kotosalla. Niin paljon kuin toinen jalka olisikin vetänyt pohjoisen lumille taas…

Kaveriksi jouluruusulle päässee ainakin jaloritarinkukka, joka kulkee arkikielessä nimellä amaryllis. Oikeastihan sillä ei ole tekemistä Amaryllis-suvun kanssa. Ritarinkukat kun ovat Hippeastrum-suvun komistuksia.

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s