Katse lehtiin päin!


Mitä kauemmin olen intoillut puutarhailun parissa, sitä enemmän on perennoissa, siis monivuotisissa kukkivissa, kääntynyt katse kukista lehtiin. Niiden muotoihin ja väreihin: kuinka niitä voisi näppärästi yhdistellä.

Hyvä esimerkki on tuo yllä oleva sormivaleangervo, Rodgersia aesculifolia. Komealehtinen perenna viihtyy varjossa ja kukkii keskikesällä. Se on ihanan muhkea ilmestys perennapenkissä. Jopa metrin korkuiseksi ponnistava valeangervo leviää isosta koosta huolimatta hillitysti. Liuskoittuneemmat lehdet on sukulaisella liuskavaleangervolla, joka tuntee nimen Rodgersia podophylla. Sen lehdet saavat keväällä ja syksyllä punaista väriä.

Vanhoja suosikkejani ovat kaikki Hostat eli kuunliljat.

Ne kukoistavat niin ikään puolivarjossa ja varjossa. Niiden laajaan perheeseen kuuluvat muun muassa Hosta sieboldiana eli sinikuunlilja, Hosta undulata eli kirjokuunlilja ja Hosta Fortunei-ryhmä eli komeakuunlilja. Lajikkeita on joka sormelle, ja värit vaihtelevat sinisenvihreästä vihreisiin ja valko- ja keltareunaisiin ilmestyksiin.

Tässä edellisen asuntomme, rivitalon kulmahuoneiston, etupihalla viihtynyt keltareunakuunlilja, Hosta fortunei ’Aureomarginata’. Särkyneensydämen, Lamprocapnos spectabilis, ja pikkutöyhtöangervon, Aruncus aethusifolius, kanssa se muodosti soman kolmikon. Ja kun särkynytsydän lakastui aikaisena perennana, kuunlilja peitti näppärästi rehevällä kasvustollaan sen rippeet.


Kolmas suosikkini on jättipoimulehti, Alchemilla mollis. Kaste jää kauniisti helmeilemään sen pyöreille, poimuisille lehdille aamuisin. Limenvihreä, lehtien yläpuolelle nouseva kukinto on nätti ilmestys, kuin vihreä pilvi. Erityisen komea jättipoimulehti on siksi isona istutusryhmänä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s