Juhlava salaatti

IMG_6759.JPG

IMG_6755.JPG

Itsenäisyyspäivä, kuten moni muukin pyhäpäivä, on mennyt kokkailun merkeissä (kunhan ensiksi aamulla tallilta kotiuduin ratsastamasta). Tämä salaatti istuu hienosti juhlapöytään, ja sen voisin kokata myös joulupöytään! Alkuperäisen ohjeen löysin viime talvena Helsingin Sanomien ruokasivuilta.

Salaatissa on vähän väkertämistä, mutta kun tekee marinoidut punasipulit, karamellisoidut pähkinät ja pannulla käytetyt omenat etukäteen, salaatin kokoaminen sujuu silmänräpäyksessä. Sen viimeistelee upea granaattiomena.

Meillä itsenäisyyspäivän perinteeksi on muodostunut viime vuosina se, että kokataan jotain kivaa ruokaa. Tilanteesta riippuen: viime vuonna teimme remonttihommien keskellä pulled porkilla täytettyjä kotitekoisia hodareita, tänä vuonna herra H kokkasi karitsan ulkofileestä ja juureksista suussasulavan pyhäruoan salaatin jatkeeksi. Jälkkäriksi tein banaani-toffeekakkua, jonka reseptin löydät myös täältä Luonnonkiharasta.

Ihanaa itsenäisyyspäivän iltaa! Tässä vielä se joulusalaatin ohje.

Joulusalaatti

Marinoitu punasipuli

3 rkl oliiviöljyä
1 ½ rkl punaviinietikkaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria

Sokeripaahdetut saksanpähkinät

100 g saksanpähkinöitä
½ dl vettä
2 rkl sokeria

Karamellisoidut omenat

2 omenaa
2 rkl voita
2 rkl sokeria

Granaattiomenavinegretti

1 rkl sipuleiden marinadia
½ rkl granaattiomenamehua
2 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
mustapippuria myllystä

Salaattipohja

300 g puna-vihreitä salaatteja (esimerkiksi tammenlehti, frisee, punamangoldi, lollo rosso)
250 g valkohomejuustoa huoneenlämpöisenä (esimerkiksi camembert tai brie)
2–3 dl granaattiomenan siemeniä (1 granaattiomenasta)

1. Valmista aluksi marinoitu punasipuli. Kuori sipulit ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi renkaiksi. Mittaa sipulirenkaiden joukkoon öljy, etikka, suola ja sokeri. Sekoita ja jätä huoneenlämpöön maustumaan 2–3 tunniksi.
2. Valmista sokeripaahdetut saksanpähkinät. Mittaa aineet pannulle ja kuumenna sekoitellen keskilämmöllä, kunnes vesi ja sokeri on muuttunut tahmeaksi, hieman ruskeaksi seokseksi ja imeytynyt pähkinöihin. Kaada pähkinät leivinpaperin päälle jäähtymään.
3. Tee karamellisoidut omenat. Kuori ja viipaloi omenat. Sulata voi pannulla ja paista omenoihin kaunis väri. Ripottele paistamisen aikana joukkoon sokeri. Jätä jäähtymään.
4. Tee vinegretti. Ota punasipuleiden marinadista 1 rkl kulhoon ja sekoita siihen granaattiomenamehu. Saat tarvittavan määrän mehua painelemalla salaattiin tarkoitettuja siemeniä haarukalla tai lusikalla. Valuta joukkoon oliiviöljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
5. Pese, kuivaa ja revi salaatti suureen kulhoon. Lisää vinegretti ja mausta salaatti kauttaaltaan sillä. Annostele lautasille.
6. Asettele salaattiannosten päälle marinoitua sipulia, viipaloitua valkohomejuustoa, karamellisoitua omenaa, sokeripaahdettuja saksanpähkinöitä ja granaattiomenan siemeniä. Nauti!

IMG_6761-1.JPG

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s