Kolmen sipulin keitto

image

VIIKON RUOKAHERKKU Talven ehdottomia herkkujani on sipulikeitto. Tuolta sivun ylälaidasta resepteistä löydät yhden keiton ohjeen. Mutta viikonloppuna tuli haudutettua niin hyvää sipulikeittoa, että laitetaan senkin ohje tänne. Uskallan luvata, että tämä on hyvää, vaikka talvesta ei ole juuri nyt tietoakaan…

Olen tullut siihen tulokseen, että hyvällä sipulikeitolla on kolme salaisuutta. Ensimmäinen on aika, aillä sipulikeitto on todellista slow foodia. Varaa siis sen haudutteluun ainakin pari tuntia. Kuullota sipuleita aluksi pitkään ja hartaasti, jolloin ne karamellisoituvat ja maku talttuu pehmeän pyöreäksi. Ja kuullota ihan surutta sipulit voissa, sillä se irrottaa keittoon mehevän maun.

Kannattaa muuten keittää kerralla kunnon kattilallinen, sillä keitto vain paranee tekeentyessään seuraavaan päivään.

Vinkki! Kokeilin keittoon ylläriksi tähtianista. Löysin idean eräästä mestarikokki Jouni Toivasen reseptistä. Se antoi tosi hauskan säväyksen!

Kolmen sipulin keitto

6 salottisipulia
6 sipulia
2 valkosipulinkynttä
100 g voita
2-3 tähtianista
2 tl suolaa
5 timjaminoksaa
muutama rouhaisu mustapippuria
1 dl kuivaa valkoviiniä
1-1 1/2 l kasvislientä

1. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Leikkaa sipulit rouheiksi, puolen sentin siivuiksi. Hienonna valkosipulinkynnet.
2. Sulata voi kattilassa ja lisää kaikki sipulit, tähtianis ja mausteet. Kuullota miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin puoli tuntia, kunnes sipulit ovat karamellisoituneet. Ne ovat silloin paahtuneet kauniin kullankeltaisiksi.
3. Lisää valkoviini ja keitä se kasaan. Lisää kasvisliemi ja hauduta keittoa ilman kantta vähintään tunti, mielellään enemmänkin. Jos sipulit ovat isoja, lientä menee tuo puolitoista litraa. Jos sipulit ovat pieniä, litra riittää. Pidä lämpö niin mietona, että keiton pinta juuri ja juuri väreilee.
4. Poista lopussa timjaminoksat ja tähtianikset keitosta. Mausta vielä tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

Vinkki! Tarjoa keiton kanssa gruyere-juustolla tai vastaavalla, tuhdinmaukkaalla juustolla kuorrutettuja maalaisleivän viipaleita. Myös sämpylänpuolikkaat tai täysjyväpaahtoleipä sopivat hyvin. Raasta leipäviipaleiden päälle runsaasti juustoa ja nakkaa uuniin grillivastukselle 250 asteeseen. Nostele leivät keiton päälle. Itse unohdin kurkkia uunia, joten kuvassa vähän kärtsähtänyt leipä…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s