Ujous on sinun aseesi

image

VIIKON KIRJA Juuri ilmestynyt Aavikon tyttäret on ensimmäinen laatuaan. Se on ensimmäinen somalialaisen, 13-vuotiaana Suomeen muuttaneen Nura Farahin, suomeksi kirjoittama kirja ja siksi kiinnostava. Kirja onkin saanut jo julkisuutta.

Minusta iso osa lukemisen viehätyksestä ja kirjojen arvokkuudesta piilee juuri siinä, että ne tarjoavat mahdollisuuden tutustua tuntemattomaan. Johonkin aikaan, kulttuuriin, ihmiseen, mielenmaisemaan.

Aavikon tyttäriä lukiessani hoksasin, etten tiedä Somaliasta oikeastaan mitään. Jo siksi kirja oli tutustumisen arvoinen. Ensimmäinen lause koukutti: Kuusivuotias Khadija oli tottunut istumaan kerran kuussa akasiapuun alle ja tuntemaan kylmän terä päänahassaan. Äiti, hooyo Fatima leikkasi siis siinä tyttärensä hiukset.

Nura Farah on valinnut kirjansa ajaksi vuodet ennen Somalian itsenäistymistä vuonna 1960. Hän kuvaa paimentolaisten perinteistä elämää, jota luonto ja sadekaudet rytmittävät. Ja klaanien yhteenotot. Hän näyttää, kuinka tytön ase on ujous ja arvokkain asia kunnia. Farah kuvaa myös Khadijan ympärileikkauksen. Ja kuinka itsenäinen, perinteiden mielekkyyden kyseenalaistava Khadija äsähtää myöhemmin myös omalle tyttärelleen, että tyttö on kuin lihapala, jonka kaikki yrittävät napata suuhunsa.

Mutta Nura Farah näyttää myös sen, kuinka leirin vanhin, suldaan, kertoo että profeetta Muhammadilla on ollut ainoastaan tyttäriä ja hän rakasti heitä kaikkia.  Farah valottaa perinteiden lisäksi myös muutoksen. Khadija käy Somalian itsenäistyttyä äänestämässä ja hänen tyttärensä Shamsu haluaa vanhempiensa vastustuksesta huolimatta opiskella. Ja opiskeleekin.

Ensiksi mielessä kävi, miksi Farah on sijoittanut kirjansa vuosikymmenten taakse eikä vaikkapa kuvannut tämän päivän somalitytön elämää Suomessa. Mutta kirjaa lukiessa tuli ajatus, että kauempaa katsomalla asioita voi nähdä uudella tavalla ja saada kiinnostumaan kirjan esiin nostamista teemoista eri vinkkelistä. Minut se sai lukuelämyksen lisäksi esimerkiksi googlailemaan lisää tietoja Somalian historiasta. En ollut tiennyt ennen tätä kirjaa esimerkiksi sitä, että nykyinen Somalia yhdistyi brittien hallitsemasta Somalimaasta ja Italian Somalimaasta. Tai sitä, että itsenäistymisen jälkeen liberaalit kaupunkilaiset olisivat omaksuneet ”valkoisten tietoja ja taitoja”, kun islamistit taas vastustivat demokratiaa ”epäjumalien ajatteluna”.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s