Luotipossua ja hodareita

20131208-220321.jpg

20131208-220240.jpg

20131208-220133.jpg

VIIKON RUOKAHERKKU Ohops. On tullut yyberlaiskasti postailtua kuulumisia! Mutta meillä on pari viikkoa näyttänyt kotona lähinnä räjäytystyömaalta, kun olemme uppoutuneet läiskimään maalia seinään ja mäntyportaisiin. Niistä lisää tuonnempana…

Tässä sen sijaan mainio idea jo uudenvuoden ruokapöytään! Loistavaa tarjottavaa on nimittäin itse tehtyjen hodareiden sisään piilotettu pulled pork eli nyhtöpossu. Sitähän on hehkutettu ruokapiireissä ja -blogeissa jo jonkin aikaa. Meillä possu sai kuitenkin nimekseen luotipossu, herra H kun oli kuullut, että herkku on bullet pork.

Luotipossu on muuten mitä helpointa ruokaa (ja oivaa remonttiruokaa myös). Sen kun tuuppaa aamulla possun kasslerin uuniin ja ottaa illalla pois. Kasslerin rasva takaa, että lihasta tulee ihanan mehevää. Ja liha on päivän uunissa kypsyttyään niin mureaa, että sen voi sananmukaisesti nyhtää syiden suuntaisesti pieniksi paloiksi. Maku vain syvenee, kun lihan päälle valelee vielä maustelientä.

Luotipossu ja hodarit olivat remonttipäivien kunniaksi kunnon käsityöläisruokaa: myös lisukkeet ja sämpylät valmistuivat kätevästi remontin lomassa. Lisukkeet poimin ja vähän tuunasin (no mistäpä muualtakaan kuin) viimekesäisestä Glorian ruoka & viini -lehden ohjeista. Keittelin possun kumppaniksi tulista tomaattikastiketta ja sekoittelin majoneesia, jota ryydittää inkivääri. Tosi hyvin possun kumppaniksi sopi myös karamellisoitu ananas (kypsytä pannulla voissa ja sokerissa tuoreesta ananaksesta leikattuja paloja). Toki voit hyvin oikaista ja tuunata valmiista kastikkeista mieluisia versioita.

Mutta tässä se herra H:n luotipossun ohje. Siitä kauhasta lähtevät reseptit tosin ovat vähän haastavia toistaa, kun kokki ei paljon määriä mittaile. Mutta perusohjehan marinadeissa on se, että siihen lorautetaan öljyä kaksi kolmasosaa ja happoa kolmasosa eli sillä suhteella myös tuo possun päälleen saama maustesekoitus onnistuu hyvin.

1 kg possun kassleria

Maustesekoitus
oliiviöljyä
valkoviinietikkaa
paprikajauhetta
suolaa
muscovadosokeria
HP-kastiketta

1. Nosta possu uunivuokaan. Yhdistä mausteseoksen ainekset ja valele kassler seoksella (voit antaa lihan rauhassa maustua huoneenlämmössä vaikka tunnin). Kypsennä lihaa ensiksi 225 asteessa 20 minuuttia uunin ylätasolla. Laske sitten lämpö 100 asteeseen ja anna lihan kypsyä uunin keskitasolla ainakin 6 tuntia.

2. Peitä liha foliolla ja anna vetäytyä noin tunti huoneenlämmössä. Valmista sillä aikaa kastike possulle (ohje tuossa alla). Sekoita muut ainekset paistoliemeen ja anna kastikkeen hautua puolisen tuntia.

3. Revi lihasta rasvainen pinta pois. Nyhdä sitten liha käsin tai haarukalla ohuiksi suikaleiksi. Laita liha tarjoiluastiaan ja valele sen päälle maustekastiketta.

Kastike
possun paistolientä
inkivääriolutta
1/4 dl valkoviinietikkaa
1/4 dl muscovadosokeria

20131208-220401.jpg

20131208-220426.jpg

20131208-220448.jpg

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s