Varaslähtö joulun makuihin

20131125-175546.jpg

VIIKON RUOKAHERKKU Otimme viikonloppuna varaslähdön joulun makuihin. Sekoittelimme niitä vähän uudella tavalla Glorian ruoka & viini -lehden uusimman numeron innoittamina, kun tykötarpeet sattuivat olemaan sopivasti kaapissa.

Kun saimme herkut pöytään, olin jo tarttumassa kännykkään, jolla otan blogikuvat, kunnes muistin, että se mokoma kapistus oli mennyt jumiin ja sen seurauksena kadottanut kuvausohjelman uumeniinsa. Pahoitteluni siis siitä, että minulla ei ole liittää tähän kuvia…!

Yritän siis herkutella sanoilla. Minulla on ollut koko syksyn melkein aina punajuuria kaapissa, ja niistä on tullut väännettyä niin falafeleja kuin pestoakin spagetille. Nyt kokeilin punajuurten taipumista carpaccioksi. Ja hyvinhän ne taipuivat. Siivutin keitetyt punajuuret ohuiksi slaisseiksi, ja laitoin ne marinoitumaan piparjuurella maustettuun vinegrettiin. Tarjolle nostelin punajuuret vuohenjuuston, rucolan ja paahdettujen kurpitsansiemenien kanssa. Kannattaa painaa tämä makutrio mieleen, sillä se sopii todella hyvin yhteen: punajuuri, vuohenjuusto ja piparjuuri!

Pääruoaksi kaivoimme pakastimesta poron ulkofileen (ja huomasimme, että viimeisiä viedään aarrearkusta eli poronlihavarastostamme). Aavistuksen roseeksi jätetty poro sai kaverikseen jouluisen kastikkeen, jolle antoivat makua muun muassa inkivääri, kanelitanko, tähtianis, neilikat ja äitini valmistama mustaherukkahyytelö. Kastike oli varmaan yksi parhaista, joita kastikevastaava eli herra H on keitellyt kasaan so far keittiössämme! Maku oli tosi syvä ja mausteinen. Ja ihan pakko oli sujauttaa vielä lautaselle nokare mustaherukkahyytelöä poron kylkeen…

Poron lisukkeeksi halusin tietty pipertää jotain kotimaisista raaka-aineista. Kaapista löysin rikottuja ohrasuurimoita, joihin sekoitimme kuivattuja suppilovahveroita, joita keittiössämme onkin sitten purkki poikineen. Ohrasuurimopuuro ei ulkonäöllä komeile (herra H kutsui sitä velliksi, joka kyllä kuvasi hyvin sitä, miltä seos näytti), mutta se passasi hyvin porolle.

Hetken mielijohteesta olin napannut myös kaupasta mukaan keltajuuria. Kypsyttelin ne lisukkeeksi antamaan vähän väriä annokseen. Keltajuuri on minulle uusi tuttavuus. Punajuurta pienempi juures maistui sukulaisensa tavoin aika makealta, mutta maku oli minusta aavistuksen voimakkaampi ja lanttua lähentelevä. Jos satut kaupassa bongaamaan keltajuuren, sitä kannattaa kokeilla esimerkiksi lihapatoihin tuttujen juuresten sijaan tai lisäksi (seuraavana päivänä me laitoimmekin loput keltajuuret poro-ossobuccoon).

Jälkiruoka oli hauska muunnelma perinteisestä riisipuurosta. Jätin kyllä sen keittelyn suosiolla seuraavaan päivään, sen verran täyttävä oli poro… Keitin riisipuuron vaihteeksi mantelimaitoon, jota olen viime aikoina kokeillut jälkiruoissa. Tämä Glorian ohjeesta vähän sovellettu puuro sai makua hienonnetusta tuoreesta inkivääristä ja vaniljasokerista. Puuron kanssa tarjottava moderni versio sekahedelmäkeitosta puolestaan syntyi, kun laitoin uunin grillivastuksen alle kypsymään ruokosokerisiirapilla silattuja luumu- ja appelsiinilohkoja (appelsiineista oli kiva puristaa vielä mehua riisipuuron päälle). Yhdistelmä oli mukavan säpäkkä: makea puuro sai potkua hedelmien kirpeydestä.

Ja kun nyt pääsin fiilistelemään makuja, pari sanaa myös viineistä. Olemme kokeilleet porolle kaveriksi muutamaa erilaista punaviiniä, mutta nyt löytyi huikean hyvä viini, jonka hinta-laatusuhdekin on kohdallaan. Poron ulkoviinille sopii loistavasti espanjalainen Val de los Frailes, jonka maku on leveä ja täyteläinen, muttei yhtä suun täyttävä (ja poron maun peittävä) kuin esimerkiksi monet uuden maailman tuhdit punaviinit.

PS. Vielä yksi yhdistelyvinkki, jonka olen huomannut toimivan tässä makumatkan varrella: klassisen poronkäristyksen kumppaniksi sopii erittäin hyvin argentiinalainen Malbec-rypäleestä valmistettu punkku.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s