Kylkikolaroitu kupla

IMG_8689

VIIKON TUTTAVUUS Tämä syyskuu on ollut silkkaa juhlaputkea Musan synttäreiden merkeissä. Virallinen päivä oli jo kaksi viikkoa sitten, mutta sen jälkeen on kemutettu kummien kanssa ja kaverisynttäreiden merkeissä. Ja mummolassa kuluneena viikonloppuna viikonloppuna otettiin vielä yhdet jatkot.

Kaverisynttäreillä oli muksuja täysi tusina, isäntä ja yksitoista vierasta. Juhlien keskipistettä ei tuntunut jännittävän, mutta itseäni kylläkin ennen h-hetkeä. Nimittäin synttärikakku.

Menin näet kysymään, millasta kakkua sankari toivoisi. Vastaus tuli saman tien: ”Äiti, voisitko sä tehdä kuplavolkkarikakun?” Kylmä hiki siinä käväisi otsalla. (Ja tunnustan, että ehdin ennen synttäreitä ehdottaa, että eikö tämä vihaisen linnun näköinen jäätelökakku pakastealtaasta olisi ihan yhtä hyvä… No ei kuulemma ollut.)

Ahkerasti googlettamalla opiskelin tätä itselleni tuntematonta taiteenlajia eli kakuntekoa. Ensinnäkin sain selville, että on olemassa auton muotoisia kakkuvuokia. Bingo! Lähetin herra H:n kauppaan, joka sattui hyväksi onneksi olemaan ihan lähistöllä. Erikoisvuuokia (ja kaikkia mahdollisia leivontaan ja juhlien järjestämiseen liittyviä tarvikkeita) myyvän Confettin sivut löydät täältä ja autovuoan täältä.

Jatkoin opiskelua. Kiitos lukuisien mahtavien kakkublogien sain selville, että kakku kannattaa päällystää voikreemillä ennen sen koristelemista. Kreemi näet pitää kakusta huokuvan kosteuden kurissa, jolloin kuorrutus ei pääse vettymään.

Kakun kuorruttamiseen jollain muullakin kuin kermavaahdolla taas on lukuisia vaihtoehtoja, kuten marsipaani, sokerimassa ja kaulintamassa. Esimerkiksi Kinuskikissassa on kattavasti listattu eri kuorrutteet sekä niiden plussat ja miinukset. Kiitos siis sinne, myös tuosta voikreemin ohjeesta!

Päädyin marsipaaniin, ja sinisen marsipaanin lisäksi marketin leivontahyllystä nappasin mukaan mustaa sokerimassaa renkaisiin ja ikkunoihin sekä pari pikkutuubia koristelugeelejä.

Paistoin kakkupohjan edellisenä iltana. Kuuden munan kakkupohja osoittautui juuri sopivaksi tuohon autovuokaan.

IMG_8634

Paria tuntia ennen h-hetkeä täytin kakun. Kostutin pohjan spritella ja lykkäsin väliin valkosuklaa-persikkatäytettä.

IMG_8637

Sitten se sydäntä kylmäävin vaihe – joka osoittautukin todella hauskaksi. Marsipaanin kauliminen onnistui hyvin tomusokerin avulla.

IMG_8638

Ujutin kädet taikinan alle ja nostin sydän pamppaillen massan kakun päälle. Tällaista tumpulakakunleipojaa nimittäin mietitytti, riittääkö 500 grammaa eli kaksi pötköä kakkuun, mutta määrä osoittautui juuri sopivaksi. Seuraavaa kertaa varten sain oivan vinkin massan nostoon kälyltäni: kaulittu marsipaanimassa kannattaa kääriä kaulimen ympärille ja pyöräyttää siitä kätevästi kakun päälle. Oiva vinkki, kiitos Hellulle!

IMG_8641

Myös lasit ja renkaat syntyivät näppärästi valmiista mustasta sokerimassasta. Massa tosin repeili reunoista helpommin kuin marsipaani, mutta se ei haitannut, sillä tarvitsemani autonosat olivat sen verran pieniä.

Homman heikoin paljastui ihan lopussa: Dr Oetkerin värilliset koristelugeelit olivat ainakin tähän puuhaan ihan liian heppoisia. Tasaista viivaahan niistä ei saanut niin millään, joten tuli sitten kiharaista koristetta.

IMG_8649

Yritin jemmata koristelugeelillä, huonolla menestyksellä, myös sitä, että marsipaani vähän repesi toisesta kyljestä. Samalle puolelle tuli muutenkin vekkejä, kun en saanut marsipaania asettumaan niin tasaisesti.

Silmäilimme herra H:n kanssa lopputulosta. Siivo ensitekeleeksi, sanoin. Juu, ihan hyvä kylkikolaroitu kupla, herra H tuumasi.

IMG_8644

Kun juhlavieraat asettuivat pöydän ympärille, siinä mitään kakkua ehditty tiirata. Kuten voitte arvata, tusinalla muksulla oli paljon parempaakin tekemistä.

IMG_8660

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s