Kadonneet sukupolvet

IMG_8554

VIIKON KIRJA Luin tämän kirjan jo lomamatkalla Italiassa, ja sen jälkeen käsissä ovat olleet niin Finlandia-aateloitu Jää kuin vihdoin Katja Ketun Kätilö. Mutta koska tästä Tua Harnon esikoisromaanista Ne jotka jäävät on kirjoitettu paljon vähemmän, päätin ottaa sen tänne.

Se oli minulle kirja, joka jäi pitkäksi aikaa vaeltelemaan mieleen lukemisen jälkeen. Kirjassa seurataan neljän sukupolven vaiheita. Tarinaa kuljetetaan Teatterikorkeakoulussa opiskelevan kolmekymppisen Fridan kautta. Hänen isänsä Raimo soittaa Fridan lapsuudenkodissa Leonard Cohenin levyjä, yrittää olla kelpo perheenisä – ja sitten katoaa mielensä syövereihin. Hänen kohtalonsa pelottaa tytärtä.

Romaanissa kysytään, voisiko vastaus löytyä kenties kauempaa, menneiden sukupolvien valinnoista ja niistä seuranneesta taakasta, joka on siirtynyt eteenpäin, seuraaville kannettavaksi. Raimo on valinnut perheensä, mutta hänen isänsä Poju on aikoinaan kadonnut maailmalle. Ja tämän äiti Siri puolestaan avioliittonsa umpioon.

Kirjassa on monia kadotettuja isiä. Yksi häviää tutkijanhuoneeseen, toinen maailmalle, kolmas resuiseen hulluuteen. Kaikkia piinaa jokin vierauden tunne, niin omaa itseä kuin läheisiä kohtaan. Toiset heistä ovat liuenneet unelmiensa perään, toiset mielensä sokkeloihin. Yhtä lailla tavoittamattomiin kuitenkin. Orpo olo periytyy sukupolvelta toiselle.

Ja sitten on niitä, jotka jäävät. He rakastavat, jotka jäävät, Harno kirjoittaa. Kummat sitten ovat rohkeampia? Kumpien tarina kerrotaan? Entä mihin olemme valmiita, kun sanomme, että rakastamme, romaanissa kysytään. On monia tapoja osoittaa tuo rakkaus. Uhrata itsensä. Luopua unelmistaan. Antaa pois vapautensa.

Sukupolvien spiraali kiertyy yhä uudelleen umpikujaksi. Toisaalta sieltä voi löytyä yllättävä tie ulos. Kuten Fridan ja hänen miehensä, kovasti lasta toivovan Emilin tapauksessa. Hän on uuden sukupolven mies – tavalla, joka jääköön tässä kertomatta.

Teatterikorkeakoulussa opiskeleva Harno voitti romaanin käsikirjoituksella viime vuonna Otavan Pentti Saarikoski -kilpailun.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s