Onnellisten tähtien alla

IMG_7587

VIIKON MUUTOS Palasimme juuri Etelä-Afrikasta lapsen adoptoineiden perheiden vuosittaisesta tapaamisesta. Me olimme ensi kertaa tapahtumassa, koska pohdimme, että Musalle voisi juuri tässä iässä olla iloa siitä, että hän tapaa muita lapsia ja perheitä. Hän kun pohtii paljon asioita: juttelemme hänen syntymämaastaan, syntymäidistään, Johannesburgista, leijonista ja norsuista. Muun muassa.

Aika jännä juttu muuten. Toisaalta olemme halunneet alusta saakka vaalia Musan syntymämaata, jotta se kulkisi aina luontevasti hänen elämässään. Musa kysyy meiltä aika usein, milloin menemme yhdessä Etelä-Afrikkaan ja me vastaamme, että ihan varmasti eräänä sananmukaisesti kauniina päivänä. Toisaalta juuri tänä kesänä sanoin siskolleni, että olen tajunnut puhuvani nykyisin pojastamme, lapsestamme ja tietysti Musasta. Enää en kerro adoptiolapsestamme, adoptiopojastamme.

Jos kysyisitte minulta, milloin muutos tapahtui, en osaisi vastata. Mutta se kertonee siitä, kuinka itse on työstänyt vanhemmaksi tuloaan. Ja muutoksesta, joka on tapahtunut. Kuinka meidän perheemme tarina on muotoutunut, kuinka olen vanhempana ja äitinä ottanut askelia. (Sivujuonteena sellainen ajatusrönsy, että olen aina ollut kiinnostunut kovasti siitä kuinka sanat, niin kirjoitetut kuin puhutut, paitsi kuvaavat todellisuutta, myös luovat sitä. Ne paljastavat ja peittävät, korostavat ja häivyttävät.)

Huomasin, etten ole täälläkään vähään aikaan adoptiosta kirjoittanut. Viime päivinä olen kuitenkin ajatellut adoptioasioita poikkeuksellisen paljon. Ja pitkästä aikaa. Tällä viikolla katselimme myös pitkästä aikaa Musan kanssa myös hänen ”omaa kirjaansa” eli kansiota, joka sisältää valokuvia ja sanoja adoptiomatkalta. Tuon kirjan lapsi saa muistoksi Johannesburg Child Welfare Societyn sosiaalityöntekijältä, joka on korvaamattomana tukena, apuna ja ilona perheen ensimmäisinä yhteisinä päivinä Etelä-Afrikassa.

Musan kanssa juttelemme palasen kerrallaan hänen juuristaan ja elämänsä alkutaipaleesta. Hän kysyy, me vastaamme. Sydämeni on ollut pakahtua ilosta ja ylpeydestä, kun hän on kesken pihaleikkien kertonut luontevasti siitä, kuinka hän on ollut syntymäitinsä mahassa. Kuinka hän on kasvanut minun ja isänsä sydämessä. Ja kuinka me sitten olemme tavanneet ja aloittaneet elämän yhdessä. Huikea poikani! Voisin halata hänet rusinaksi tuollaisina hetkinä.

Adoptioperheiden tapaamisessa Musa muuten tapasi itseään neljä vuotta vanhemman pojan, joka adoptoitiin hänen kanssaan yhtä aikaa Suomeen. Vietimme tämän pojan sympaattisen perheen kanssa elämämme mieliinpainuvimmat päivät: muun muassa asuimme samassa huoneistohotellissa Johannesburgissa, kävimme yhdessä Soweton kiertoajelulla ja matkasimme yhdessä oikeuteen, jossa lapset vahvistettiin lapsiksemme. ”Kato, sä oot oppinut puhumaan”, tämä leveästi naurava poika sanoi nyt Musalle. Ihan kipristi liikutuksesta sydäntä, kun hän otti Musan siipiensä suojaan lasten musiikkituokiossa ja Musa seurasi ja imitoi häntä millintarkasti.

Itse tajusin, että iso osa ihmisen onnellisuutta syntyy suhteesta muihin ihmisiin. Olin nimittäin sanoinkuvaamattoman onnellinen kaikkien meidän reilun kahdensadan paikalla olleen perheen puolesta. Jokaisen suurenmoisen lapsen puolesta, joka oli saanut mahdollisuuden hyvään elämään. Olin onnellinen myös jokaisen vanhemman, jokaisen äidin ja isän puolesta, jonka toive perheestä oli toteutunut. Jokaisen sisaruksen, joka oli saanut veljen tai siskon Etelä-Afrikasta. Me kaikki olemme onnellisten tähtien alla, ajattelin.

Ai niin. Olen nyt nähnyt ikilikkujan. Se syntyy, kun laitetaan reilut 200 Etelä-Afrikasta adoptoinutta perhettä lapsineen saman katon alle. Näiden aurinkolasten elämänilo ja energia oli, ei vähempää kuin, mittaamaton.

IMG_7589

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s