Muutamia Toscana-aakkosia

IMG_7948

IMG_7949

VIIKON ELÄMYS Muutamia Toscana-aakkosia tuli vielä mieleen. Kas tässä!

C. Cortonan kaupunki maakunnan kaakkoisosassa on rakennettu vuoren rinteille. Sieltä on sykähdyttävät näkymät alla levittäytyvään tasaiseen laaksoon ja erityisen paljon kivoja käsityöläis- ja taidekauppoja (mutta kylää on minusta vähän liikaa hypetetty, osasyynä varmaan se, että Toscanan auringon alla on juuri tästä kylästä). Esimerkiksi Il Pozzo -nimisestä galleriasta (Via Nazionale 10/12) olen tehnyt kivoja grafiikkalöytöjä kotiin. Se sijaitsee pääkadun oikealla puolella alamäkeen viettävällä pikkukujalla keskusaukiolle päin käveltäessä. Aukion yhdessä kulmassa on muuten loistava jäätelökipsa, Gelato Italiano.

Chianti. Chiantin alue vehreine viiniköynnösmaisemineen löytyy keski-Toscanasta. Mukavia pieniä päiväretkikaupunkeja, oma suosikkini on Radda in Chianti.

F. Firenze, maailman taideaarteiden ehtymätön, pökerryttävä aarrearkku. Suosikkini on Galleria dell’Accademia, kaupungin toinen suuri taidemuseo Uffizin lisäksi (Firenzessä on noin 70 galleriaa ja taidemuseota). Museossa on alkuperäinen Michelangelon David-patsas. Parina viime kesänä emme olekaan Firenzessä käyneet päivävierailulla, mutta kyllä senkin aika taas toivottavasti joskus tulee…

G. Gelato, jäätelö, on aina paikallaan. Monet jäätelöistä ovat paljon sorbettimaisempia kuin Suomessa, esimerkiksi fragola eli mansikka. Toiset taas täyteläisiä kuin mitkä. Tässä makuina pistaasi, mansikka ja vanilja.

IMG_7962

M. Miele, hunaja. Esimerkiksi Pienzassa ja Montalcinossa on hyvät valikoimat.

O. Italiassa on ristoranteja, trattorioita ja osterioita. Itse viihdyn eniten mutkattomissa osterioissa. Ristorante on näistä kolmesta ”hienoin”, mutta kallein. Trattoria on näiden välissä, rento ristorante tai vähän parempi osteria.

P. Pöytäliina. Kertaa kaksi! Italiassa syödessä jaksan aina ihastella sitä, että vaatimattomammassakin paikassa on kaksi kaunista, paksua pöytäliinaa päällekkäin. Ja kankaiset ruokaliinat!

S. San Gimignano. Hurmaava keskiaikainen kylä sijaitsee Firenzen ja Sienan puolivälissä. Sitä sanotaan keskiajan Manhattaniksi, sillä kohti taivaita kurottelee edelleen 14 uljasta tornitaloa (aikoinaan niitä oli peräti 72). Kylässä on tosi kivoja taidekauppoja, mutta kesäkuukausina se vetää turisteja puoleensa kuin hunaja mehiläisiä. Kerran siellä silti kannattaa ehdottomasti käydä, niin kaunis se on.

Siena. Firenzen ikiaikainen kilpailija. Suosikkini kahdesta Toscanan mahtikaupungista. Se on jotenkin sopivan kokoinen, vaikka turisteja on sielläkin varsinkin kesäkuukausina paljon (ei kuitenkaan aivan niin paljon kuin Firenzessä). Sienassa parasta on huikea keskusaukio, Piazza del Campo. Siellä järjestetään aina kaksi kertaa kesässä, 2. heinäkuuta ja 16. elokuuta, Il Palio. Kuulussa hevoskilpailussa (se on vilahtanut James Bondissakin) ratsukot kiertävät aukion kolme kertaa. Aikaa menee 90 sekuntia, ja hurjin ja kylmäpäisin kaupunginosan edustaja voittaa. Myös Sienan goottityylinen tuomiokirkko, Duomo, on käymisen arvoinen.

IMG_7954

IMG_7960

T. Toscana on mielentila.

IMG_8062

+1 yllätysvalinta

U. Umbria. Toscanan naapurimaakunta, jossa olemme kerran piipahtaneet. Ei mielestäni aivan niin upeita maisemia kuin Toscanassa, mutta silmiähiveleviä nämäkin. Esimerkiksi Assisin ja Spellon pikkukylät ovat piipahtamisen väärtejä. Assisissa (Franciscus Assisilaisen kotikaupunki) on tosin paljon turisteja pyhiinvaelluksella. Spello sen sijaan on rauhallinen, unelias pikkukylä (siellä olen syönyt loistavan lounaan viime kesänä).

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s