Namia juhlakatsomoon

IMG_5799

HYVÄN MIELEN JOULUKALENTERI Voi tätä talven autuutta. Kävelin aamunhämärissä kuunvalossa junalle, ja tummaa taivasta vasten ilmassa leijuivat pienenpienet jääkiteet. Kuin olisi hopeaa
päälle satanut. Tällaisen lumi-intoilijan on niin paljon helpompi fiilistellä lähestyvää joulua valkoisessa maisemassa. Viime vuonna tähän aikaan sitä vain yritti kuvitella valkean joulun.

Mutta tähän joulukalenterin luukkuun olen piilottanut leivontareseptin, joka on suussasulavan ihana vaihtoehto pipareille, se kausi kun yleensä tällä kohtaa pärähtää käyntiin ainakin lapsiperheissä. Tämän kakun ehtii vielä mainiosti tehdä huomista itsenäisyyspäivää herkustuttamaan. Tykötarpeet löytää lähikaupasta, ja kakun kiepauttaa näpsästi vaikka ulkoilun lomassa. Tämä banaani-pähkinäkakku sopii makusteltavaksi vaikkapa linnan juhlien kotikatsomoon.

Resepti on peräisin ruokatoimittaja Sanna Kekäläiseltä. Itse tykästyin siihen kahdesta syystä. Yksi: toffee. Kaksi: saksanpähkinät. Kiitos Sanna tästä namusta!

Banaani-pähkinäkakku

200 g voita
2 dl (fariini)sokeria
3 kananmunaa
3 kypsää banaania
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl pehmeitä toffeekarkkeja (esimerkiksi Fazerin Omarit käyvät hyvin tähän)

Kuorrutus
1 dl fariinisokeria tai juoksevaa hunajaa
75 g voita
150 g saksanpähkinöitä ja manteleita

1. Nosta voi ja kananmunat lämpenemään huoneenlämpöön. Laita uusi lämpiämään 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka.

2. Soseuta banaanit sauvasekoittajalla. Kuutioi toffeet pieniksi paloiksi. Sekoita kuivat ainekset ja toffeepalat keskenään.

3. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksitellen vatkaten. Yhdistä banaanisose seokseen. Kääntele vielä toffee-jauhoseos nopeasti joukkoon.

4. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua alatasolla noin 50 minuuttia. Anna sen jäähtyä noin 15 minuuttia. Irrota sitten kakku, mutta jätä vuoka päälle, jotta kakusta ei haihdu kosteus.
Anna kakun jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

5. Tee kuorrutus. Rouhi pähkinät ja mantelit. Mittaa sokeri tai hunaja ja voi pieneen kattilaan. Anna kiehahtaa ja sekoittele pikku tovi, kunnes voi on sulanut ja seos hieman paksuuntunut. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon pähkinät. Anna jäähtyä, kunnes seos on paksuhkoa. Lusikoi seos kakulle ja anna sen jähmettyä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s