Valokeilassa kesäkurpitsa

VIIKON RUOKAHERKKU Viikonloppuisin elämä asettuu jotenkin luontevasti ruuan ympärille. Kysymys ”Mitä
me hei syötäisiin tänään?” kuuluu jostain päin huusholliamme yleensä viimeistään lauantaisin puolilta päivin.

Nyt viikonloppuna huomasin ajattelevani, että kokkailumme on vähitellen juurtunut sesongin raaka-aineisiin. Siis ilman, että sitä varta vasten jotenkin ajattelisi. Ennen tuli tehtyä keittiössä enemmän eksoottisia kokeiluja, nykyään taas kauden raaka-aineista simppelimpää ruokaa, jossa on jokin kiva pieni juju.

Lauantaina pöytään päätyi pistaasilla kuorrutettua siikaa, sitruunaperunoita, omenapiirakkaa ja eilen punajuuripestospagettia. Tuo jälkimmäinen on vakiintunut perheemme syysherkuksi. Löydät sen teko-ohjeen tuolta sivun ylälaidan resepteistä.

Maukasta siikaa maistelessamme päivittelimme muuten jälleen kerran sitä, kuinka turkasen kallista kala Suomessa on. Tutun kaupan kalatiskillä taannoin taas kerran juttelimme, ja tiskin toiselta puolelta myönnettiin, että kalasta voi pyytää nykyisin sen mitä vain kehtaa. Tuntuu älyttömältä tässä tuhansien järvien maassa. Mutta taas meni tarinonniksi, kesäkurpitsastahan minun piti…

Moni tuttu on valitellut, että kun niitä tunkee syksyisin ovista ja ikkunoista. Löysin tämän reseptin tutulta ruokatoimittajalta Elina Jyväkseltä. Kuivatut aprikoosit ovat reseptin juju, ne tuovat mukavaa makeutta. Laitoin niitä kokonaisen desin alkuperäisen ohjeen 3/4 desilitran sijasta. Tein reseptiin myös sen muutoksen, että lisäsin kurpitsojen päälle parmesaanin vasta paistamisen loppuvaiheessa. Tällä mainiolla lisukkeella olemme herkutelleet jo muutaman kerran syksyn mittaan.

Vinkki! Jos mahdollista, etsi pieniä kesäkurpitsoja. Ne ovat maukkaimpia, isompien sisus muuttuu puumaisemmaksi höttelöksi.

Kesäkurpitsat pinaatti-aprikoositäytteellä

4-6 pientä kesäkurpitsaa (tai 2-3 keskikokoista)

Täyte
kesäkurpitsojen sisukset
200 g tuoretta pinaattia
1 rkl öljyä
1 dl kuivattuja aprikooseja
1 1/2 rkl balsamiviinietikkaa
1/2 dl pinjansiemeniä
2 rkl lehtipersiljaa
ripaus merisuolahiutaleita
ripaus vastarouhittua mustapippuria

Päälle
2 rkl hyvää oliiviöljyä
1/2 dl parmesaania
merisuolahiutaleita
paahdettuja pinjansiemeniä

1. Huuhtele kesäkurpitsat ja leikkaa kannat pois. Halkaise ja koverra sisukset pois, silppua hienoksi.
2. Huuhtele pinaatti. Poista kovat kannat ja paksut lehtiruodit. Kuumenna öljy wokissa tai laakeassa paistinpannussa. Kuullota öljyssä kesäkurpitsasilppua ja pinaattia, kunnes pinaatista haihtuu ylimääräinen vesi. Anna seoksen jäähtyä hetki pannussa.
3. Soseuta seos sekä loput ainekset tasaiseksi tahnaksi vaikka sauvasekoittimella. Täytä kesäkurpitsat tahnalla ja latele ne uunivuokaan. Pirskota päälle oliiviöljyä.
4. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla 30-40 minuuttia. Lisää vasta kypsennyksen loppuvaiheessa kesäkurpitsoiden päälle raastettu parmesaani, jotta se ei ehdi tummua liikaa.
5. Viimeistele annokset merisuolahiutaleilla ja paahdetuilla pinjansiemenillä.

Ai niin. Vielä idea kesäkurpitsoiden hyödyntämiseen. Tommi K:n sympaattisessa Isyyspakkaus-blogissa on maukkaiden kesäkurpitsarieskojen ohje. Leivoimme niitä Musan ja Musan kummitädin kanssa taannoin. Maukkaita tuli.
Tommin blogista löytyy myös monia muita vinkkejä kesäkurpitsoiden kokkailuun…

Ja toinen ai niin. Tuo kuva ei oikein tee oikeutta kesäkurpitsoille, mutta maku puhuu kaunokieltään niiden puolesta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s